E. Jurzyca želá D. Čaplovičovi dobrý tím poradcov a hospodársky rast

28.03.2012 Bratislava

Bratislava 28. marca (TASR) – Dosluhujúci minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) želá svojmu nástupcovi, aby sa obklopil správnymi ľuďmi a aby jeho pôsobenie v kresle ministra sprevádzal hospodársky rast. "Aby sa ľahšie financovali priority rezortu, ktoré sú ťažko financovateľné," zdôvodnil. Okrem toho mu praje veľa šťastia a tiež, aby sa mu vyhli problémy, ktoré nemajú jednoduché krátkodobé riešenie.

Do kresla ministra školstva zrejme v novej vláde zasadne podpredseda Smeru-SD Dušan Čaplovič. Jurzyca spätne hodnotí, že počas svojho ministrovania mal pred médiami viac hovoriť o riešeniach jednotlivých problémov. "Myslím, že pán Čaplovič tento problém mať nebude," doplnil.

Pri odovzdávaní funkcie chce súčasný minister svojmu následníkovi povedať o problémoch, na ktoré si má dať pozor hneď v prvých dňoch. Medzi prioritné podľa Jurzycu patria veci súvisiace s novelou vysokoškolského zákona. Aktuálna vláda nestihla schváliť ani dotáciu pre súkromné vysoké školy, ktoré sa chceli zapojiť do medzinárodného projektu hodnotenia kvality vysokých škôl AHELO. Ten už v niektorých štátoch spustili.

Výber nominanta pre rezort školstva Jurzyca hodnotiť nechcel. Uviedol, že je to vnútrostranícke rozhodnutie strany Smer-SD. "Kritické vyjadrenia by sa v slušnej spoločnosti mali vzťahovať nie na človeka, ale na to, čo robí a po druhé, mali by prísť najmenej po sto dňoch od kreovania vlády," zdôraznil šéf rezortu školstva.

Voliči v predčasných voľbách Jurzycu do parlamentu neposunuli. Čo bude robiť, zatiaľ presne nevie. "Každý krok smerom od školstva a verejnej diskusie bude ústupkom, ale neviem, až kam ustúpim," reagoval.
 

Vyberte región